Annonsørinnhold Fagskolen i Viken

André Løvaas er diplombaker og kjendisbaker på TV, men søker fortsatt ny kunnskap.

Blant Norges mest skolerte bakere, men:
– Jeg tar nok den nye utdannelsen

André Løvaas er diplombaker og kjendisbaker på TV, men søker fortsatt ny kunnskap. Derfor har han planer om å ta den nye utdannelsen «Spesialisering i baker- og konditorfaget». Han oppfordrer bransjekolleger til å benytte det nye studietilbudet.

Slik er det nye studiet

Studiet har et omfang på 30 studiepoeng og er inndelt i 3 emner. Studiet organiseres som et nettbasert studium med fysiske samlinger på Sørumsand videregående skole, som gjennomføres på deltid på 2 semester, over 1 skoleår. Totalt omfang iberegnet egenstudier antas å være omtrent 750 timer. 

Utdanningen ligger på fagskolenivå 5.1 i Nasjonalt Kvalifikasjons-rammeverk. Utdanningen inneholder ikke praksis.

Studiet består av tre emner. Hvert emne gir 10. studiepoeng.

Råvarenes egenskaper, bruksområder og kjemi i produksjonsprosessen (10.stp.)

Produksjons- og bedriftsledelse (10.stp.)

Kvalitets- og produksjonsprosesser i bakerier og konditorier (10.stp.)

Her kan du lese mer og søke

André Løvaas er et kjent navn for de fleste som jobber i baker- og konditorbransjen. Vi kjenner ham blant annet som tidligere trener for Baker- og Konditorlandslaget, Nofima-baker, lærer ved diplombakerkurset og medforfatter av bakerfagets nye læreverk, Bakerboka. De siste ukene har vi blitt kjent med ham som dommer i Bakemesterskapet på NRK.

– Superviktig

Til daglig er han kvalitets- og produktutviklingssjef i Åpent Bakeri. Og så er han lidenskapelig opptatt av håndverket og av råvarer. Derfor er han også opptatt av det nye utdanningstilbudet «Spesialisering baker- og konditorfaget» som er landets første høyere yrkesfaglig utdanning for baker- og konditorer.

– Jeg tror det nye studietilbudet er superviktig. Det er utrolig viktig at vi lærer oss faget på flere måter enn hvordan vi gjør det. Her får du kunnskap du kan bruke når du står fast i hverdagen, sier André som tror gjennomført studium gir en tryggere arbeidshverdag.

Gratis og lett tilgjengelig

Selv har André tatt diplombakerutdannelsen, men han tror det nye studietilbudet vil kunne endre mye i faget.

– Med den nye utdannelsen blir videreutdanning i faget tilgjengelig på en annen måte enn før. Diplombakerutdannelsen kostet jo penger. 25000 kroner er mye penger for et diplom og faglig påfyll når det skal veies opp mot familie og barn. Derfor er det kjempebra at det nye studietilbudet er gratis, og at det er del av et ordinært studieløp. Det gjør studietilbudet mye mer tilgjengelig og lettere å benytte seg av. Og så er det flott at du kan ta det ved siden av jobben, sier André.

André Løvaas anbefaler bransjekolleger å ta «Spesialisering baker- og konditorfaget». Han kommer nok til å ta den selv også.

Mer stolte bakere og konditorer 

– Fagkunnskapen rundt håndverket blir kanskje enda viktigere fremover, ikke minst når du skal håndtere norsk mel og råvarer som varier. Det krever kunnskap – en kunnskap som vil gi deg en bedre mestringsfølelse i den daglige jobben, men som også vil være viktig for bedriften som får ansatte som bedre kan håndtere varierte råvarer og utfordringer i hverdagen.

– Og så gir det mer stolte bakere og konditorer som blir mer interessert i faget sitt. Jeg håper og tror at det ikke er iveren etter tittel og studiepoeng er det viktigste, men at de får mer kunnskap og kan drive med faget på det nivået de ønsker. Med mer kunnskap er det også mer å lære bort til lærlinger og andre. En stor bonus er at du blir tryggere i lærlingsituasjonen.

Vil ta den selv 

André Løvaas anbefaler bransjekolleger å ta «Spesialisering baker- og konditorfaget».

– Ja! Jeg vil definitivt anbefale å ta tatt denne videreutdannelsen!

– Nå er vel du en av de mest skolerte bakerne i landet, men er det slik at du tenker å ta den selv også?

– Ja, det er det mulig jeg gjør for å formalisere min egen kompetanse. Akkurat nå er jeg litt opptatt Bakemesterskapet, men det kan fort hende at jeg tar dette på kveldstid etter hvert. Jeg er fortsatt bare 49 år og skal forhåpentligvis jobbe i bransjen i 20 år til, så dette er ikke bortkastet, verken for meg eller andre.

– Så vips sitter du på skolebenken? 

– Det kan godt hende, ja, sier André og ler. Men selv om det er god stemning og latter i lufta, så er det ikke tvil om at han mener hvert eneste ord.

Han kommer til å ta den utdannelsen.

Dommerjobben i Bakemesterskapet tar mye tid, men når André Løvaas får litt bedre tid, så er det mulig at han blir student i den nye utdannelsen i baker- og konditiorfaget. Her sammen med meddommer Marthe Kilen og programleder Ulrikke Brandstorp.

Og selv om det er det bakefaglige som står André sitt hjerte nærmest, er det mye annet i den nye utdannelsen som er interessant.

– Du får også lære om ledelse og økonomi. Selv om du kanskje ikke skal jobbe med det, så er det greit å få en forståelse. Det er for eksempel greit å vite hva et budsjett og regnskap er. Det øker også forståelsen for avgjørelsene som blir tatt i bedriften og hvordan verden fungerer. Og ved å lære litt om ledelse, så blir du også tryggere i å møte motstand med lærlinger, ledelse og kolleger. Det gjør deg kort og godt tryggere i hverdagen. Og skal du en gang starte ditt eget bakeri eller konditori, så kommer det i alle fall godt med.

– Hva er din klare oppfordring for de som har lyst til å lære mer? 

– Ta utdannelsen og utvid din egen horisont, lyder oppfordringen fra diplombakeren og kjendisbaker, André Løvaas.

Her kan du lese mer og søke

Powered by Labrador CMS